Hormonale klachten: wat je lichaam je probeert te vertellen

In de 21e eeuw hebben vrouwen met een niet-erkende epidemie van hormonale disbalans te maken. Niet-aflatende stress, verkeerde voeding en crashdiëten, te weinig natuurlijke beweging, slaapproblemen, bepaalde anticonceptiemethoden en schoonheidsproducten die onze hormonen beïnvloeden hebben geleid tot een generatie vrouwen die worstelen met fysieke en psychische klachten als gevolg van ernstig verstoorde hormonale evenwichten.

Symptomen van een hormonale disbalans

Misschien heb je last van angsten, stemmingswisselingen, zwaarmoedigheid, concentratieproblemen, slapeloosheid of een verminderd seksueel verlangen? Of wellicht lukt het je ondanks al je inzet maar niet om die extra kilo’s kwijt te raken, heb je last van menstruatieproblemen, moeite om zwanger te kunnen worden of kamp je met (aanhoudende) overgangsklachten. Wanneer heb jij je voor het laatst in je leven op dagelijkse basis werkelijk vitaal, energiek en gelukkig gevoeld?

In mijn praktijk zie ik dagelijks vrouwen (én mannen) die lijden aan de gevolgen van een ontregeld hormonaal systeem. Ik werk samen met hen om hun hormonen en neurotransmitters op natuurlijke wijze weer in balans te brengen en hun welzijn te herwinnen. Het natuurlijke gevolg van een gezonde hormonale balans is dat ongewenst gewicht verdwijnt en iemand letterlijk en figuurlijk weer goed in zijn of haar vel komt te zitten.

Ons lichaam probeert ons te vertellen dat er iets mis is

Iedere vrouw is wel bekend met schommelingen in stemming en welzijn gedurende de dag, week of maand. Er worden dan ook (te) vaak en (te) makkelijk klachten toegeschreven aan de maandelijkse cyclus. Een gezonde maandelijkse cyclus is een natuurlijk onderdeel van vrouw-zijn en hoort geen klachten op te leveren. De vraag is waarom een gezonde jonge vrouw bijvoorbeeld zoveel last heeft van menstruatieklachten. Is er wellicht sprake van een relatieve disbalans tussen haar oestrogeen- en progesteronspiegels? Of spelen verborgen laaggradige ontstekingen een rol? En waarom is de overgang voor sommige vrouwen een heftige periode met veel uiteenlopende en aanhoudende klachten en voor andere vrouwen een natuurlijke en mooie overgangsfase in hun vrouw-zijn met minimale ongemakken?

Dit zijn vragen waar we bij Functional Medicine (een vakgebied met een brede wetenschappelijk basis, waarbij een holistische en natuurlijke aanpak van gezondheidsproblemen centraal staat) een antwoord op vinden. Symptomen kun je vaak beschouwen als een knipperend alarmlichtje. Dek je die af, zodat het je niet meer stoort? Of doe je er wat aan, zodat je niet met je auto langs de weg komt te staan?

De dans van onze hormonen

Hormonale evenwichten zijn dynamisch. Dat betekent dat de spiegels van je hormonen continu veranderen en elkaar onderling beïnvloeden. Dit kun je vergelijken met een prachtige balletuitvoering, waarbij alle balletdanseressen zich gracieus op het ritme van de muziek bewegen. Maar wanneer één of enkelen daarvan uit de pas lopen, heeft dat direct een negatief en verstorend effect op het geheel.

Eigenlijk is er niets in je lichaam dat niet wordt aangestuurd door je hormonen. Wanneer je de taal van je hormonen goed leert verstaan en hormonale verstoringen tijdig aanpakt en herstelt, zal dat je helpen om vitaal en gezond te worden en te blijven.

Hormonen in balans

Waaraan kun je zien dat je hormonen goed in balans zijn?

• Dagelijkse stoelgang zonder buikklachten
• Een gezonde stofwisseling
• Eten wanneer het tijd is, zonder hypoglycaemie (lage bloedsuikerspiegel) tussendoor
• Evenwichtige emoties
• Geen behoefte aan tussendoortjes
• Geen hoofdpijn
• Geen koude handen en voeten
• Geen last van hitte of overmatig zweten
• Gezond en glanzend haar
• Goed concentratievermogen en geheugen
• Het vermogen om diep te kunnen ontspannen
• Je gelukkig voelen zonder duidelijke aanleiding
• Libido
• Makkelijk in- en door kunnen slapen
• Mooie en gezonde huid
• Nieuwsgierig
• Normaal zweten
• Sterke en mooie nagels
• Opgewekt humeur/vrolijkheid
• Slanke taille
• Stabiel gewicht waar je niet aan hoeft te werken
• Volop energie
• Veel lachen en plezier kunnen hebben
• Weinig rimpels voor je leeftijd
• Uitgerust wakker worden
• Zelfverzekerd gevoel
• Zin om te bewegen, te sporten en er op uit te gaan

De hormoonhuishouding van de vrouw

De hormoonhuishouding bestaat uit duizenden verschillende hormonen (signaalstoffen), moleculen en transmitters die allemaal sterk in concentratie kunnen verschillen. Met enerzijds grote verschillen tussen mensen onderling en anderzijds ook nog eens met grote verschillen in individuen zelf. Gedurende de dag, afhankelijk van de bezigheid (in rust of tijdens een activiteit), tijdens stress of ontspanning, na een gezonde of een ongezonde maaltijd, maar ook tijdens verschillende levensfasen, kunnen hormoonspiegels namelijk behoorlijk variëren.

Dit geldt nog sterker voor vrouwen, omdat zij een nog complexere hormoonhuishouding hebben. Dit komt omdat vrouwen extra organen hebben, zoals eierstokken, die hormonaal erg actief zijn. Naast deze organen zijn er nog tientallen andere endocriene organen (klieren) die hormonen afgeven. Denk hierbij aan de schildklier en de bijnieren, aan de hypofyse en de hypothalamus of de meer bekende lever en nieren. Dan is het niet vreemd om voor te stellen dat dit systeem ontregeld kan worden. En dat die ontregeling klachten veroorzaakt. Doordat deze klachten te wijten aan een hormonale disbalans vaak niet tijdig als zodanig herkend worden, krijgen deze vaak niet de aandacht en zorg die zij verdienen.

hormonale klachten

Het verschil tussen oorzaak en aanleiding bij hormonale klachten

Het hormonale systeem is dus uiterst complex en ook nog eens voortdurend in beweging als respons op interne en externe veranderingen. Hierdoor is het soms heel erg lastig om bij klachten vast te stellen, waar in dit systeem de echte oorzaak ligt. Waar begint de eerste verstoring en welke andere verstoringen zijn hier misschien het gevolg van? Dit lijkt een variant op het kip en ei probleem. Slaap je bijvoorbeeld slecht door een hormoonverstoring? Of is de hormoonverstoring het gevolg van slecht slapen?

Bij DNA Care zijn wij ons bewust van dit probleem. Om deze reden beginnen wij niet met ingrijpen in de hormoonhuishouding, maar brengen wij deze eerst gedegen in kaart middels geavanceerd onderzoek en daarnaast een diepgaande analyse van jouw voedingspatroon, eventuele tekorten van vitaminen en mineralen en (leef)omstandigheden. Al deze informatie geeft ons een helder inzicht in de hormoonhuishouding en geeft ons tevens handvatten bij het onderscheiden van oorzaak en gevolg.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten voor het omkeren van ziekteprocessen

Gelukkig hebben we steeds verfijndere onderzoeken en methoden voor het vaststellen van een hormonale disbalans. Daarnaast bieden de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek op het gebied van psychoneuro-immunologie en epigenetica ons steeds diepgaandere inzichten in hoe wij onze lichaamsprocessen op natuurlijke en bewezen effectieve wijze kunnen optimaliseren.

Veel aandoeningen blijken immers omkeerbaar, mits je bereid bent actief aan de zorg voor je gezondheid deel te nemen. Niet alleen kunnen wij op deze manier zelf de juiste voorwaarden scheppen zodat lichaam en geest kunnen herstellen, ook kunnen we in veel gevallen ziekte voorkomen.

Bij mijn cliënten zie ik hoe leuk, inspirerend en levensveranderend dit proces kan zijn. Zoals één van hen laatst zei: “Wat ik heb geïnvesteerd in een andere levenswijze heb ik tienvoudig teruggekregen: ik heb mijn gezondheid en daarmee mijn vrijheid terug.”

Hulp bij hormonale klachten bij DNA Care

Omdat alle systemen binnen ons lichaam nauw met elkaar in verbinding staan en continu met elkaar communiceren, is het belangrijk om zorgvuldig en diepgaand te kijken wanneer er klachten zijn, zodat wat werkelijk ten grondslag aan de disbalans ligt, gevonden kan worden en evenwichten in de kern hersteld kunnen worden.

Onze zorg is altijd maatwerk, waarbij onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van Functional Medicine centraal staat. Al onze cliënten hebben hun eigen specifieke biologie en persoonlijke situatie. Met regelmaat ontvangen wij cliënten via huisartsen of andere medici en ook werken we graag met artsen en apothekers samen om inzichten en informatie te kunnen delen en ontvangen en zo optimale en bewezen effectieve, complementaire zorg te kunnen bieden.



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag