Voeding als medicijn of risicofactor voor chronische ziekte

Voeding heeft tot doel ons lichaam te voorzien van bouwstoffen en andere essentiële stoffen, zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Het dient om ons energieniveau op peil te houden en miljarden biologische processen per seconde te ondersteunen. Het kan geneeskrachtig werken of juist bijdragen aan ons verval en het ontstaan van ziekte, doordat het ons lichaam langzaamaan steeds verder ontregelt.

De rol van onze constitutie

Voor het adviseren van de juiste voeding voor mensen die last van overgewicht of andere gezondheidsklachten hebben is niet alleen de aard van de klachten belangrijk, maar dienen ook andere factoren meegenomen te worden in het tot stand brengen van het plan van aanpak voor herstel:
• Actuele gezondheidsstatus van maag, lever en darmen
• Constitutie (stofwisselingstype, lichaamsbouw en specifieke kenmerken)
• Kennis van de genetische blauwdruk (uw DNA)
• Methylatieprocessen
• Samenstelling van het microbioom (de darmflora)

Met uitzondering van de constitutie hebben we bovenstaande factoren al in eerdere artikelen besproken.

Binnen de stofwisseling kunnen we drie hoofdtyperingen in de constitutie onderscheiden:

• De gevoelige stofwisseling
• De sterke stofwisseling
• De trage stofwisseling

Deze kennis is gebaseerd op Ayurvedische principes, één van de oudste geneeswijzen ter wereld. Elk constitutietype heeft specifieke locaties in het lichaam waar hij of zij geneigd is klachten te ontwikkelen:

Zwakke plekken in de gezondheid bij een constitutietype met een gevoelige stofwisseling:

Hoofd: hoofdpijn, overactieve geest en angsten, concentratieverlies, neurologische stoornissen, ontstoken amandelen, oog- en oorklachten (bijv. oorsuizen).
Keel, longen en borst: astma, hoesten, slikproblemen, regelmatig verslikken, hik, verstoringen van het ademhalingsritme.
Maag en darmen: zwakke vertering, misselijkheid, nerveuze maag, snel gasvorming in de darmen, dunne ontlasting of diarree, voedselallergieën en -intoleranties en glutonproblematiek.
Dikke darm en onderbuik: buikpijn, darmkrampen, afwisselend dunne ontlasting en constipatie, menstruatieproblemen, blaas- en urinewegproblemen en lage rugpijn.
Zenuwstelsel, huid en circulatiesysteem: circulatiestoornissen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, grote gevoeligheid van het zenuwstelsel en sterke en lang aanhoudende stressreacties.

Zwakke plekken in de gezondheid bij een constitutietype met een sterke stofwisseling:

Maag en dunne darm: maagzuur en maagzweren.
Lever, galblaas, milt, twaalfvingerige darm en rode bloedcellen: leverziekten, zweren in de darmen, bloedarmoede, bloedziekten en burn-out syndroom.
Hart: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, moeite om nieuwe informatie op te nemen wanneer overbelast, emotionele labiliteit (snel boos en gefrustreerd).
Ogen: branderige ogen, roodheid in het oogwit, oogontstekingen en oogziekten.
Huid: acne, eczeem, huidkanker, huidziekten, moedervlekken en zweren.

Zwakke plekken in de gezondheid bij een constitutietype met een trage stofwisseling:

Maag: langzame vertering, gevoeligheid van het maagslijmvlies en braken.
Hart, longen, borstkas en onderste deel van de rug (lumbaal): astmatische bronchitis, hartklachten, rugklachten en zware ademhaling.
Keel en tong: speekselklierproblemen, slijmvliesproblemen, diabetes, metabool syndroom, overgewicht.
Hoofd, sinusholten en hersenvocht: hooikoorts, halteontstekingen, reukproblemen, verkoudheid.
Gewrichten: slappe, pijnlijke gewrichten, artrose, fibromyalgie, artritis en andersoortige reumatische klachten.

DNA Care

Ziek door ‘gezond eten’

Gezonde voeding is een ware hype geworden. Maar hoe gezond is het eigenlijk om bijvoorbeeld veel groene smoothies te drinken en verse salades te eten? Dat verschilt per mens. Voor iemand met schildklierproblematiek kan het de schildklier verder doen vertragen (en daardoor komt men juist aan). Voor iemand met een goede schildklierwerking, maar hardnekkig overgewicht, kan het daarentegen helpen een trage spijsvertering een boost te geven. Een simpel voorbeeld om u te laten zien dat een ‘one size fits all’ op het gebied van ‘gezonde voeding’ een illusie is.

De belangrijke rol van voeding bij het omkeren van Diabetes type II is bekend. Wij zien in de spreekkamer nog drie andere chronische aandoeningen waar inmiddels wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat dat voeding een positief effect kan hebben op het verloop:
• Inflammatoire aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten
• Depressie (en angsten)
• Hart- en vaatziekten

Inflammatoire aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten

Er is een verband tussen de barrièrefunctie van het darmslijmvlies en allerlei type voedselreacties. Het maag-darmkanaal is verantwoordelijk voor het reguleren van het verkeer en de communicatie tussen de omgeving en het lichaam (de binnen- en buitenwereld). De maagdarm barrière (met haar tight junctions), het lymfatisch systeem en het neuro-endocriene netwerk controleren samen het evenwicht tussen tolerantie en immuniteit tegen potentiële antigenen. Auto-immuunziekten kunnen ontstaan als dit ontregeld wordt. Tight junctions reguleren de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmbarrière. Ze zijn verantwoordelijk voor het selectief opnemen van vitaminen, mineralen en sporenelementen en het afweren van schadelijke moleculen (gifstoffen), bacteriën, virussen en schimmels.

Dysfunctie van deze tight junctions speelt een rol in de pathogenese (het ontstaan) van verschillende ziekten, waaronder auto-immuunziekten als Reumatoïde Artritis, de Ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa, SLE, bepaalde huidziekten, IBD (inflammatory bowel disease), etc. Wetenschappelijke studies, uit slijmvliesbiopten van IBD-patiënten, laten een gewijzigde functie zie van tight junction proteïnen. Dit komt mogelijk door de effectieven van cytokinen: ontstekingsbevorderende stofjes. De aanmaak van cytokinen leidt in dit geval tot een vicieuze cirkel van laaggradige ontstekingen en ziekte.

Een gezond ecosysteem in onze darmen is essentieel voor een evenwichtig immuunsysteem. Wanneer dit bacteriële evenwicht verstoord raakt, dan kan een overmatige immuunactivering een risico vormen op de ontwikkeling van intestinale (in de darmen) of systemische ontstekingen (in de lichaamsweefsels).

Voeding als medicijn bij auto-immuunziekten:

• Eliminatie van ontstemingsbevorderende voedingsmiddelen (suiker, gluten, melk, yoghurt, eieren, vlees, bepaalde noten, specerijen en vruchten blijken vaak ontstekingsbevorderend).
• Voedingsadviezen, gericht op het tegengaan van laaggradige ontstekingen, waaronder het vermijden van transvetzuren, het toevoegen van de juiste oliesoorten, kruiden en specerijen.
• Leverondersteunende voedingsadviezen, zoals: geen alcohol, geen koffie, het eten van specifieke groenten die de methylatiecyclus ondersteunen en het kuursgewijs gebruiken van tincturen die de lever verzorgen en helpen reinigen van toxines.
• Aanvullende nutriënten voor het herstel van het darmslijmvlies.

Depressie

Voeding met flavonoïden blijkt in onderzoeken depressieve klachten te verlichten, hetgeen ook biochemisch goed te verklaren is. Psychiater Laura LaChance uit Canada publiceerde in 2018 in de World Journal of Psychiatry een lijst met voeding die van belang is bij de aanpak van depressie. Zij kwam tot de conclusie dat er wetenschappelijk bewijs is voor folaat (de actieve vorm van foliumzuur), ijzer, langsketen-omega 3-vetzuren (EPA, DHA), magnesium, kalium, selenium, thiamine (vitamine B1), vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine C en zink, aan een betere mentale gezondheid.

Voedselcategorieën en hun percentage ADF (Anti-Depressive Foodscore):

• Groente 48%
• Orgaanvlees 25%
• Fruit 20%
• Zeevoedsel 16%
• Peulvruchten 8%
• Vlees 8%
• Granen 5%
• Noten en zaden 5%
• Zuivel 3%

Hart- en vaatziekten

Cardiovasculaire problematiek heeft als onderliggende oorzaak insulineresistentie. Er is sprake van insulineresistentie als de cellen minder gevoelig zijn geworden voor het hormoon insuline. Als gevolg van deze lage insulinegevoeligheid wordt glucose minder goed in de cellen opgenomen en blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten. Op de lange termijn kan een te hoge bloedsuikerspiegel zorgen voor problemen met de gezondheid. Een structureel hoge bloedsuikerspiegel wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, metabool syndroom, hypertensie (hoge bloeddruk) en diabetes type II.

DNA Care

Terugkeer naar gezondheid

Bij DNA Care werken we vanuit het perspectief van Functional Medicine. Onze begeleiding en adviezen zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten die voortkomen uit jarenlang intensief wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn onder andere gericht op:
• Het ondersteunen van de energieproductie in je cellen (citroenzuurcyclus).
• Het herstellen van hormonale evenwichten.
• Het meer in balans brengen van neurotransmitters (minder stress en een betere nachtrust).
• Het herstellen en ondersteunen van een gezonde darmflora en immuniteit.
• Het optimaliseren van je metabolisme en bloedsuikerspiegel.
• Gewichtsverlies (indien gewenst).
• Preventie van hart- en vaatziekten.
• De ondersteuning van lever, nieren en bijnieren.
• Het reduceren van laaggradige ontstekingen. (Dit zijn milde ontstekingen die voor veel pijn- en chronische klachten zorgen, maar nauwelijks in het bloed te meten zijn.)

We geven heldere en gemakkelijk toepasbare adviezen op het gebied van voeding, levensstijl, het gebruik van supplementen en fytotherapie (kruidengeneeskunde), ontgifting van toxines (giftige stoffen) en het verminderen van stress en trauma. Dit doen wij op basis van uitgebreid onderzoek, wat een uniek inzicht biedt in vele lichaamsprocessen, je DNA en de samenstelling van je microbioom (darmflora).



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag