Eindelijk weer een goede nachtrust

Je draait je nog een keer om, je staart in het donker naar het plafond. Hoe laat is het eigenlijk, hoe lang lig je hier al op de slaap te wachten? Je bedenkt je hoe lang je nog kunt slapen tot de wekker weer gaat. Tot je weer uit bed moet en aan de slag moet gaan. Je realiseert je alle taken weer die je te wachten staan en voor je het weet ben je opnieuw klaarwakker. Nacht in nacht uit lig je zo te woelen, verlangend naar een goede nachtrust.

Veel mensen liggen op deze manier ’s nachts langdurig wakker. Het CBS toonde in 2018 aan dat bijna een kwart van de Nederlanders ouder dan 25 jaar kampte met slaapproblemen. Het zorgt ervoor dat je iedere ochtend moe opstaat. Soms val je toch eerder in slaap, puur uit vermoeidheid. Maar het lichaam slaapt in cycli van zo’n anderhalf uur. Zodra de eerste cyclus is geweest merkt je lichaam de stress weer op, en daar lig je weer, wakker in bed.

Eén op de tien Nederlanders is verslaafd aan slaapmiddelen

Een chronisch gebrek aan slaap kan mensen behoorlijk wanhopig maken. In een poging om de vicieuze cirkel van slaaptekort te doorbreken, grijpt men naar slaapmiddelen. Dit middel is echter vaak veel erger dan de kwaal. Slaappillen werken in het begin even, maar al snel helpen ze niet meer voldoende (omdat er in de hersenen gewenning optreedt) en heb je steeds meer nodig om toch nog enig effect te hebben. Slaapmiddelen zijn echter zeer verslavend en op lange termijn ook erg schadelijk voor het brein. De helft van de mensen die af wil kicken van een slaappillenverslaving lukt het, ondanks een afbouwschema en begeleiding toch niet om helemaal van deze benzodiazepines (slaappillen) af te komen. In Nederland nemen ongeveer 750.000 mensen al jarenlang elke avond een verslavend slaapmiddel in met veel bijwerkingen en schadelijke gevolgen op lange termijn. Daarmee is slapeloosheid een onderschat probleem voor de volksgezondheid.

De gevolgen van een verstoord slaapritme

Maar de problemen stoppen niet als je toch eindelijk slaapt. Een verstoord slaapritme brengt allerlei nieuwe problemen met zich mee. Je hormoonbalans raakt hier bijvoorbeeld van in de war. Een tekort aan slaap leidt tot een hogere concentratie van een hormoon (ghreline) waar je honger van krijgt, terwijl de aanmaak van een ander hormoon (leptine), dat aangeeft dat je genoeg hebt gehad, wordt onderdrukt. Het gevolg is dat je grijpt naar zogeheten ‘rescue foods’ (voedsel met veel suikers en snelle koolhydraten) en je snel aankomt. Je voelt je bovendien sneller gestrest, krijgt moeite met het verwerken van informatie en prikkels en je raakt sneller geïrriteerd. Alsof je al niet moe genoeg was van de korte nachten alleen, holt de stress die dit met zich mee brengt je steeds verder uit.

Gevolgen slaaptekort

Slaaptekort is een lifestylefactor met gevolgen die je wellicht zullen verbazen:

• Verdubbeling van de kans op het krijgen van kanker.
• Verstoring van de bloedsuikerspiegel (al na een week ontwikkel je insulineresistentie, het voorstadium van diabetes).
• Grotere kans op het dichtslibben of scheuren van je kransslagaders en daarmee op het krijgen van hart- en vaatziekten.
• Ondermijning van je immuunsysteem en het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam bij ziekte.
• Verstoring van hormonale evenwichten, die op hun beurt weer slaapproblemen bevorderen en zo eindig je in een vicieuze cirkel.
• Hogere gevoeligheid voor pijn en (laaggradige) ontstekingen.
• Lichamelijke en mentale prestatievermindering.
• Psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen en suïcidaliteit.

Ten slotte heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat slaapdeprivatie de structuur van je DNA kan beschadigen. Duizenden genen in het brein zijn voor hun regulering afhankelijk van voldoende slaap. Laat een muis maar eens een dag minder slapen en de activiteit van zijn genen daalt met maar liefst 200 procent!

We slapen gemiddeld 25 tot 30 jaar van ons leven

Slaap is heel helend en belangrijk voor onze kwaliteit van leven. Wellicht maken de onderstaande feiten dat je slaap kunt gaan zien als een krachtig medicijn voor lichaam en geest, in plaats van een verlies van kostbare uren van productiviteit. Neurowetenschapper Matthew Walker vertelt hoe slaap in onze hersenen bijdraagt aan ons leervermogen, een beter geheugen en het vermogen om logische beslissingen te nemen en goede keuzes te maken. Door goed te slapen worden emotionele circuits in onze hersenen als het ware opnieuw opgestart en gekalibreerd, waardoor onze psychische gezondheid zich herstelt. Herken je de ervaring dat je na een goede nachtrust heel anders tegen een situatie aan kunt kijken dan de dag ervoor? Ook toont wetenschappelijk onderzoek aan dat dromen helend zijn voor je systeem. Je brein krijgt tijdens het dromen namelijk een soort troostrijk neurochemisch bad van stofjes, die niet alleen pijnlijke herinneringen verzachten en ervaringen helpen verwerken, maar ook helpen om alle nieuwe indrukken en opgedane kennis van die dag te integreren.

Goede nachtrust

Verder draagt een goede nachtrust bij aan:

• Bescherming tegen kanker en dementie
• Een lagere bloeddruk
• Gezond hart en vaatstelsel
• Verlaging van de kans op hartinfarcten en beroertes
• Herstel en versterking van je immuunsysteem
• Het bereiken en in stand houden van een gezond lichaamsgewicht
• Verbetering van je vruchtbaarheid en hormonale balans
• Dankzij een betere balans van je neurotransmitters voel je je gelukkiger en maak je je minder snel zorgen

Breng je lijf weer in balans

Slaapmiddelen kunnen symptomen tijdelijk bestrijden en klachten verlichten, maar een definitieve oplossing bieden slaapmiddelen nooit. Uiteindelijk zal een integrale aanpak van de vele factoren die ten grondslag liggen aan het ontstaan van slaapproblematiek een grotere kans bieden op werkelijk herstel van je natuurlijke slaapritme. Dát is de kracht van Functional Medicine.

Bij DNA Care helpen we je middels onze jarenlange expertise op het gebied van Functional Medicine en onze kennis van neurowetenschappen om de diverse factoren die bijdragen aan slaapproblemen effectief aan te pakken. Functional Medicine is een holistische benadering met een brede wetenschappelijke basis. Een disbalans in één gebied van je lichaam kan op een heel andere plek nieuwe problemen veroorzaken. Middels aanvullend DNA– en bloedonderzoek kijken we dan ook naar een breed scala aan factoren die ten grondslag kunnen liggen aan jouw slaapproblemen.

Wij geloven in bio-individualiteit, de opvatting dat ieder mens uniek is en ieder lichaam daarom baat bij een aanpak op maat heeft, en zien dan ook dat maatwerk altijd de beste resultaten geeft. Daarom maken we voor iedere cliënt een persoonlijk protocol op het gebied van voeding, supplementen en fytotherapie (kruidengeneeskunde), heldere adviezen op het gebied van levensstijl en makkelijk toepasbare oefeningen (onderbouwd vanuit de neurowetenschappen) die je helpen te ontspannen en je zenuwstelsel weer in balans brengen. Bij problemen met inslapen en/of doorslapen maken we tevens gebruik van Emotional Freedom Techniques (EFT), een effectieve techniek om spanning en stressklachten snel en blijvend op te lossen en een reset aan het brein te geven.

Hulp bij slaapproblemen

We gaan dus samen op zoek naar de unieke combinatie van factoren die jouw klachten veroorzaakt heeft en bepalen vervolgens bij welke werkwijze jij het meeste baat zult hebben. Daarbij streven we altijd naar snelle verlichting op korte termijn en optimale resultaten op lange termijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Lees ook:

• Terugkeer naar een goede nachtrust: over slapen en dromen
• Slaapproblemen: als gevolg van stress en trauma
• Natuurlijke manieren om van binnenuit te herstellen: de werkwijze van DNA Care



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag