De meerwaarde van een DNA-ontlastingsonderzoek bij chronische ziekten en aandoeningen

Bij alle mensen met chronische aandoeningen is zorgvuldig genetisch ontlasting- en spijsverteringsonderzoek vaak de sleutel tot een succesvolle behandeling. De darmflora omvat alle micro-organismen die zich op het maag-darmkanaal bevinden. Wist je dat dit aantal wel tien keer groter is dan al onze lichaamscellen bij elkaar? Gaandeweg ons leven nestelen zich in onze darmen wel duizend soorten micro-organismen met een totaal gewicht van circa een kilo.

Je kunt je dus voorstellen dat de samenstelling en het evenwicht van deze organismen een groot effect hebben op de mate van gezondheid, vitaliteit en zelfs geestelijk welzijn die wij in ons dagelijks leven ervaren.

In mijn praktijk zie ik dagelijks mensen met chronische klachten, waarbij een relatie bestaat met een verstoorde darmflora, wat veel indirecte klachten veroorzaakt. Dit zijn klachten die men in eerste instantie nooit met de darmflora zou associëren. Denk maar eens aan chronische vermoeidheid, hoofdpijnen, duizeligheid, angsten en depressies.

Wat maakt het genetisch ontlastingsonderzoek zo bijzonder?

Dit nieuwe laboratoriumonderzoek omvat het hele spectrum van aerobe en anaerobe darmbacteriën. Met de reguliere onderzoekstechnieken worden de anaerobe bacteriën tijdens het transport vaak gedood wanneer zij met zuurstof in contact komen, waardoor slechts een fractie van de aanwezige bacteriën goed in kaart kan worden gebracht en er dus een onvolledig beeld ontstaat. Ongeveer 95% van de darmflora bestaat echter uit deze anaerobe bacteriën. Het is dus van groot belang dat we een zo volledig mogelijk beeld verkrijgen om de kern van problematiek effectief aan te kunnen pakken én om preventief de juiste zorg aan je lichaam te kunnen geven.

Het darmslijmvlies als de ontmoetingsplaats van de binnen- en buitenwereld

Nergens anders in of aan het lichaam vindt een intensiever contact tussen de mens en stoffen van buitenaf plaats. Omdat niet alleen welkome voedingsstoffen het darmkanaal passeren, maar ook – in grote hoeveelheden – allerlei afvalstoffen en ongewenste gasten zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, moet het darmslijmvlies in goede conditie zijn om deze indringers buiten te houden en het lichaam te beschermen tegen infecties.

Deze krachtige verdedigingslinie wordt ook wel de mucosa-barrière genoemd. Deze fungeert als een mechanische en immunologisch beschermende barrière. Ook worden hier potentiële antigenen (stoffen waarop het lichaam met allergie, afweerreacties of ontstekingen kan reageren), voordat ze door het slijmvlies heen kunnen dringen en de bloedbaan in kunnen gaan, onschadelijk gemaakt.

Mensen bij wie het slijmvlies niet in goede conditie verkeert, kunnen vele uiteenlopende klachten ervaren. Bij deze test kijken we dan ook onder andere naar de gezondheid en werking van het darmslijmvlies en of er sprake is van eventuele schade, ontstekingen of infecties.

SIBO: een verstoord evenwicht van de darmflora

Een verstoord evenwicht van de darmflora (ook wel Small Intestinal Bacterial Overgrowth genoemd) of een overgroei van schimmels (SIFO) met verschillende soorten pathogene (ziekteverwekkende) micro-organismen kan tot aan de volwassenheid een rol spelen bij het ontstaan van zeer veel aandoeningen en ziekten.

Herken je je in één of meerdere van de onderstaande klachten?

De productie van aanzienlijke hoeveelheden gifstoffen in de stofwisseling door de aantasting van eiwitten door de verkeerde bacteriën met als gevolg een gistings- of rottingsproces, geeft klachten als:

• Angsten, spanning en depressie
• Chronische vermoeidheid
• Concentratieproblemen
• Duizeligheid
• Hoofdpijn en migraine

Hierbij kan op den duur ook een toxische belasting van de lever ontstaan.

Diagnostiek: flora-screening

Een analyse van de faecale flora (de micro-organismen uit het maag-darmkanaal die van nature aanwezig zijn in de ontlasting) levert gedetailleerde kennis op over de toestand van de micro-ecologie van de darm.

De conclusies hieruit maken therapeutische beslissingen mogelijk, die niet op vermoedens maar op “zeker-weten” gebaseerd zijn. De micro-ecologie van het maagdarmkanaal berust op een groot aantal beïnvloedende factoren, die allemaal in een vervolgtraject effectief worden ondersteund om cliënten te helpen hun gezondheid en vitaliteit te herwinnen.

DNA Care

 

Middels genetisch onderzoek kijken wij verder naar de onderliggende oorzaak van de volgende klachten en aandoeningen:

Allergieën en/of intoleranties
Angsten
Buikpijn en/of kolieken
Chronische vermoeidheid
Concentratieproblemen
Depressie/somberheid
Disbalans van neurotransmitters
Duizeligheid
Gewrichtspijnen
Hoofdpijn
Hormonale klachten
Immunologische deficiënties (verminderde weerstand tegen infecties).
• Kanker
Laaggradige ontstekingen
Leverbelasting door toxines
Methylatiestoornissen
• Misselijkheid (vaak onverklaard)
• Overgewicht en moeite om gewicht te verliezen (ondanks gezond voedingspatroon en voldoende beweging)
Slaapproblemen
• Slechte adem
Sterke gasontwikkeling met als gevolg een opgezette buik
• Sterke hunkering naar/verslaving aan suikers en ongezonde voeding
• Terugkerende luchtweg-, urineweg- en/of vaginale infecties.
• Veranderingen in de consistentie van de ontlasting en in de stoelgang (obstipatie of diarree).
Veranderingen in het slijmvliesweefsel. Dit leidt tot een grotere opname van substraten, zoals micro-organismen, macro-moleculen, voedseldeeltjes enz. en kan tevens aanleiding zijn tot infectieuze aandoeningen van het slijmvlies (denk aan de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, etc.)
• Verbruik en verlies van micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen), die vervolgens niet meer ter beschikking staan van het lichaam, wat tot symptomen kan leiden zoals chronische vermoeidheid, gevoeligheid voor infecties, allergieën, haaruitval, etc.
Verteringsproblemen en daaruit voortvloeiende klachten.

Genetisch darmflora-onderzoek: de wetenschappelijke vakgebieden die hierbij samenwerken

De volgende vakgebieden spelen een belangrijke rol in het darmflora-onderzoek:

Algemene immunologie (richt zich op de oorzaak en behandeling van stoornissen aan het afweersysteem van de mens).
Bacteriologie (richt zich op onderzoek van bacteriën).
Hematologie (medisch specialisme dat zich bezighoudt met erfelijke aandoeningen van het bloed, de bloedvormende organen (zoals het beenmerg), het afweersysteem (zoals lymfeklieren) en de bloedstolling).
Klinische chemie (medisch laboratoriumonderzoek van bloed en andere lichaamsvochten).
Moleculaire genetica (kijkt naar de structuur en functie van DNA/genen op een moleculair niveau).
Microbiologie (bestudeert micro-organismen).
Mycologie (richt zich op onderzoek van schimmels).
Parasitologie (richt zich op onderzoek van parasieten).
Toxicologie (richt zich op onderzoek van giftige stoffen).
Virologie (richt zich op onderzoek van virussen).

Heb je interesse in dit onderzoek?

Wij bieden dit onderzoek aan middels hét instituut op dit gebied in Duitsland. Je ontvangt de testkit thuis en voldoet de factuur rechtstreeks aan het laboratorium zelf.



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag