Functional Medicine als remedie voor het Leaky Gut Syndrome

Het leaky gut syndroom is heel zwart-wit gezegd, een onvoldoende afdichting van de darm waardoor de inhoud van de darmen ongewenst ons lichaam in kan sijpelen. De Nederlandse term is ook niet voor niets “lekkende darm”.

Hierbij worden dus niet alleen goede stoffen opgenomen, ook schadelijke stoffen en afvalstoffen komen in ons lichaam terecht. U kunt zich voorstellen dat dit tot problemen kan leiden. Het lekken van stoffen uit de darm is bijzonder onwenselijke en kan ook serieuze gevolgen hebben. Wij willen u uitleggen hoe dit syndroom te werk gaat en wat uw opties zijn om hier iets tegen te doen. We beginnen met de uitleg van het syndroom. Deze uitleg is best uitgebreid, het voordeel is wel dat u dan goed op de hoogte bent van wat er nu precies gebeurt in uw lichaam.

Binnen het lichaam vs Buiten het lichaam

Wanneer we in de woonkamer zitten, dan zijn we binnen. Wanneer we in de tuin staan, dan zijn we buiten. Heel overzichtelijk en weinig ruimte voor verwarring.

Dit werkt echter niet helemaal hetzelfde bij ons lichaam. Wanneer we een appel vasthouden, dan is deze appel buiten ons lichaam. Maar wanneer we een hap van deze appel nemen, komt de appel dan in ons lichaam? En komen de resten er dan na een dag weer uit ons lichaam? Eigenlijk niet, want iets komt pas in ons lichaam wanneer het door onze huid heendringt! Pas dan is iets echt in ons lichaam. Ook onze maag en darmen hebben een laag weefsel (slijmvlies) die de feitelijke buitengrens van ons lichaam vormt. Wanneer wij dus iets eten dan zakt dit eten door ons spijsverteringskanaal, we zien het dus niet maar er zit nog steeds een grens tussen de binnenkant van ons lichaam (bloed, spieren, organen) en het voedsel. Het voedsel passeert niet zomaar die grens en blijft dus buiten ons lichaam. En dat is maar goed ook, zult u later lezen!

Op deze manier is ons spijsverteringskanaal dus eigenlijk een buis die wel omsloten wordt door ons lichaam, maar die nog steeds een scheiding vormt tussen het lichaam en ‘de buitenwereld’ en zo schadelijke stoffen weghoudt van ons bloed en onze organen.Dit klinkt best verwarrend en u zult dit misschien nog een keer moeten doorlezen. De afbeelding bij dit artikel laat dit ook nog eens duidelijk zien.

Leaky gut behandeling

Misschien helpt het om een jas als voorbeeld te nemen. Wanneer we de jas aandoen, dan zitten we in die jas. De jas zit om ons heen. Maar wanneer we een gat in voering hebben en een pen hierin schiet, dan zit die pen ook in de jas. Wanneer wij een jas aantrekken, dan zit die jas feitelijk om ons heen. Een pen die door een gat in de voering valt, zit echt in de jas. (op dezelfde manier kunnen we een steentje in onze hand houden vs een steentje echt in onze hand hebben na een flinke valpartij waarbij het steentje door onze huid heen is gekomen). Op ongeveer deze manier kunt u het maagdarmstelsel zien, ons lichaam zit hier omheen. Maar de echte binnenkant van ons lichaam wordt door een laag weefsel van de darmen gescheiden en op deze manier goed beschermd. En dat is maar goed ook! Want er is heel veel in onze darmen aanwezig, wat wij buiten ons lichaam willen houden!

De bijzondere werking van onze darmwand

Alle viezigheid en schadelijke stoffen die misschien wel op ons eten zitten (bacteriën, allergie opwekkende stoffen, chemicaliën etc.) willen wij niet in ons lichaam krijgen. Terwijl we de vitamines en bouwstoffen uit ons voedsel wel goed willen opnemen. Hiervoor heeft onze darm een ingenieus systeem dat heel selectief is in het doorlaten van goede, benodigde stoffen en het tegenhouden van ongewenste stoffen.

Goede stoffen zijn dan bijvoorbeeld:

• Eiwitten, die nodig zijn als bouwstenen.
• Vetzuren, die nodig zijn voor energie.
• Vitamines, die nodig zijn bij specifieke processen.
• Koolhydraten, ook nodig voor verbranding en energieproductie.

Zaken die we bijvoorbeeld juist niet door willen laten:

• Chemicaliën, denk aan pesticiden of schadelijke middelen.
• Bacteriën, die overal opzitten, ook op “schoon” voedsel.
• Virussen, net zo lastig als bacteriën.
• Schimmels, komen vaker voor dan u misschien denkt.
• Giftige stoffen, deze kunnen per persoon verschillen (sommige mensen krijgen bijvoorbeeld hoofdpijn van koffie, etc.)

Om de selectie te kunnen maken tussen gewenste en ongewenste stoffen, bestaat de darmwand uit cellen die strak tegen elkaar aanliggen met verschillende soorten kanaaltjes ertussen. Sommige kanaaltjes lopen zelf dwars door de cellen van de darmwand heen. Deze kanaaltjes zijn er in heel veel varianten en iedere variant is weer gericht op het doorlaten van bepaalde voedingstoffen. Bij het leaky gut syndroom kunnen deze kanaaltjes te veel stoffen doorlaten. Daardoor kunnen niet alleen gewenste stoffen (eiwitten, vitamines) door de darmwand heen het lichaam binnenkomen, ook ongewenste stoffen en zelfs bacteriën kunnen zo het lichaam binnendringen.

Dit is ook de verklaring voor de naam “leaky gut” er lekt letterlijk inhoud van de darm door de darmwand heen, ons lichaam in.

leaky gut syndrome

Wat gebeurt er bij het Leaky Gut Syndroom?

Bij het leaky gut syndroom lekken er dus stoffen door de darmwand die er eigenlijk niet doorheen zouden moeten komen. Er komen hierdoor ongewenste stoffen in het lichaam. De reden dat deze stoffen door darmwand komen, is vaak dat deze darmwand geprikkeld of geïrriteerd is. Door contact met stoffen in de darm, raakt de darm geïrriteerd of zelfs ontstoken. Bij leaky gut worden dus niet alleen te veel stoffen door de darm doorgelaten, vaak hebben de darmen zelf een probleem waardoor zij teveel stoffen doorlaten.

Bacteriën of virussen kunnen hier schade aanrichten door cellen te infecteren. Op dezelfde manier kunnen andere stoffen allergische reacties opwekken of cellen irriteren. De hele regio rondom de darm kan hierdoor onrustig worden. Dit kan zich zelfs nog verder door het lichaam verspreiden doordat het lichaam gestrest raakt of doordat het veel energie kost om de schade rondom de darm steeds weer te herstellen. En dat kan heel veel gevolgen hebben.

Wat zijn mogelijke symptomen en klachten van Leaky Gut?

Omdat er zoveel verschillende stoffen door de darmwand heen kunnen lekken, zijn er ook veel verschillende klachten die met leaky gut zijn geassocieerd. Misschien heeft u zelf last van één van de volgende zaken?

• Auto-immuunaandoeningen
• Allergieën
• Depressie
• Dunne ontlasting en/of diarree
• Gewichtstoename
• Gewrichtspijn
• Hoofdpijn, migraine
• Huidklachten
• Klachten van gebit en tandvlees
• Obstipatie
• Opgeblazen gevoel
Ontstekingen
• PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), spastische darm
• Paniekaanvallen
• Schildklierproblemen
• Vermoeidheid

Wanneer u aan één of meerdere van deze aandoeningen lijdt, dan is het mogelijk dat u een probleem heeft met de doorlaatbaarheid van uw darm. Middels bloedonderzoek kunnen wij objectief vaststellen of dit het geval is. Wanneer wij dit hebben kunnen vaststellen dan is de volgende vraag: Hoe kunnen wij u helpen?

Wat is er te doen tegen het Leaky Gut syndroom?

Het probleem bij het leaky gut syndroom is dus die te hoge doorlaatbaarheid van de darmwand. Deze doorlaatbaarheid is vaak het gevolg van irritatie of ontsteking van de darmwand. DNA Care zal dus allereerst inzetten op het verminderen van de irritatie van de darmwand. Hierbij kijken wij naar uw voedingspatroon. Kunnen wij hier stoffen identificeren die irritatie bij de darmwand opwekken? Ook kijken wij naar deficiënties (voedingstekorten), chronische stress en sluimerende ontstekingen. Middels bloedonderzoek kunnen wij ook ontstekingswaarden meten en nog meer aanknopingspunten voor mogelijke aanleidingen vinden.

Leaky gut is meestal het gevolg van een combinatie van factoren. Waarbij verschillende zaken invloed hebben op de doorlaatbaarheid van de darm. Wanneer wij zicht hebben op betrokken factoren, dan helpen wij u om deze zaken te elimineren. Dit kan beteken dat wij leefstijladviezen (voeding, middelengebruik, stress) geven om uw darmen tot rust te brengen. Ook kunnen wij u bijstaan met specifieke supplementen om herstel van de darmwand te bevorderen en te waarborgen dat u voldoende hoogwaardige voedings- en bouwstoffen binnenkrijgt. Wat wij na jaren van zorg wel weten: zorg bij het leaky gut syndroom is maatwerk. Om die reden zullen wij altijd beginnen met een breed en diepgaand onderzoek, waardoor wij u zorg op maat en optimale resultaten kunnen bieden.Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag