Klachten door progesteron tekort of sterke schommelingen

Bijna iedere vrouw kent het gevoel wel van hormonale veranderingen. Of dit nu gebeurt tijdens de maandelijkse cyclus of tijdens een periode van stress of veranderingen, schommelingen in hormonen kunnen zorgen voor allerlei veranderingen in lichaam en gemoedstoestand. Het hormoon dat hier samen met oestrogeen het meest verantwoordelijk voor is, is progesteron. Vaak wordt de vergelijking gemaakt dat bij vrouwen het oestrogeen zorgt voor het gasgeven terwijl het progesteron zorgt voor het kunnen remmen. Er is heel veel aandacht voor klachten door oestrogeen, maar net zo belangrijk zijn de schommelingen in progesteron levels. Later in dit artikel kijken we bijvoorbeeld specifiek naar klachten op het gebied van zwangerschap die worden veroorzaakt door progesteron problematiek. En we schrijven over het premenstrueel syndroom (PMS), waarbij opnieuw progesteron de hoofdrol speelt.

Progesteron, onmisbaar voor cyclus en zwangerschap

Progesteron wordt in de periode na de ovulatie in de eierstokken geproduceerd. Progesteron is dan grotendeels verantwoordelijk voor het in stand houden van het baarmoederslijmvlies. Wanneer de progesteronspiegel weer daalt, dan volgt de menstruatie. Waar er soms een beetje lacherig wordt gedaan over dit soort schommelingen, kunnen er ook serieuze klachten gerelateerd zijn aan te hoge of te lage concentraties van progesteron. Het hormoon is immers heel nauw betrokken bij de maandelijkse cyclus, zwangerschap maar ook libido, huidconditie en stemming.

En dat zijn enkel nog maar de zaken waarvan onomstotelijk is bewezen dat progesteron belangrijk is voor de regulatie. Het hormoon is vermoedelijk bij nog veel meer lichamelijke processen, functies en structuren betrokken. Er is inmiddels dan ook een flinke lijst met klachten die worden geassocieerd met een tekort aan progesteron. De meest in het oog springende klacht is misschien wel het hebben van problemen met de zwangerschap; zowel met zwanger worden als zwanger blijven (miskramen). Progesteron is immers essentieel in dit proces, hierover schrijven wij later meer.

progesteron

Welke klachten kunnen worden veroorzaak door een schommelingen van de progesteronspiegel?

Zoals we al noemden, is progesteron betrokken bij heel veel functies van ons lichaam. Samen met oestrogeen regelt het onder andere:

• Betere slaap
• Bevordert vetgebruik
• Voorkomen van baarmoederhals- en borstkanker
• Werking van de schildklier

Deze twee hormonen moeten dan ook met elkaar in balans zijn om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt. Toch kan er een disbalans ontstaan waardoor er relatief weinig progesteron in je lichaam aanwezig is. Een hormonale disbalans of progesterontekort kan tot een aantal klachten leiden:

• Botontkalking
• Menstruatieklachten
• Onvruchtbaarheid
• Overgangsklachten
• Slaapproblemen
• Symptomen vergelijkbaar met PCOS: acne en onregelmatige cyclus
• Zwangerschapsproblemen

Progesteronproblematiek kan dus zeer divers zijn en kan ook nog eens sterk variëren in mate en periode van aanwezigheid. Wanneer je klachten herkent uit de bovenstaande lijst, dan is de kans aanwezig dat je ongebruikelijk grote schommelingen hebt in de hoeveelheid progesteron in het bloed. Door meer balans aan te brengen in jouw hormoonspiegels (hormoonconcentraties), is het mogelijk om bovenstaande klachten sterk te verminderen.

Naast deze lijst van klachten zijn er ook syndromen (PMS) die worden veroorzaakt door een afwijkende hoeveelheid progesteron. Daarnaast is er een sterke associatie tussen progesteron problematiek en het uitblijven van zwangerschap. Wij willen deze twee zaken extra uitlichten omdat wij veel mensen ontvangen met deze problematiek en wij hierbij bovengemiddeld goede resultaten halen.

Het Premenstrueel Syndroom: PMS

Bij het premenstrueel syndroom is er niet één klacht die er uit springt. Bij PMS is er sprake van een combinatie van ernstige lichamelijk en emotionele klachten, die sterker worden afhankelijk van de fase in de vrouwelijke cyclus. Er is hierbij sprake van een regelmatig terugkerend patroon in de klachten.

Waar het volkomen normaal is om naar aanloop van de menstruatie soms wat hoofdpijn of lichte stemmingswisselingen te ervaren, zo is het niet normaal wanneer deze klachten zo hevig zijn dat deze je hinderen in het dagelijkse leven.

Wanneer er in de periode voor de menstruatie flinke klachten zijn, die daarna weer minimaal een week afwezig zijn, dan is er kans dat je leidt aan het Premenstrueel Syndroom. Hierbij worden dan met name de volgende klachten ervaren:

Psychische klachten bij PMS:
• Stemmingswisselingen
• Verhoogde prikkelbaarheid
• Vermoeidheid en/of gebrek aan energie

Lichamelijk klachten bij PMS:
• Opgeblazen gevoel
• Pijnlijke en gespannen borsten
• Vocht vasthouden (enkels, vingers etc.)

Wanneer jij dergelijke klachten in hevigheid ervaart, dan is het mogelijk dat jij net als zo’n 5% van alle vrouwen last hebt van PMS.

Wanneer je vermoedt dat jouw klachten mogelijk door PMS verklaard kunnen worden, dan kunnen we beginnen met het in kaart brengen van de klachten. Bij PMS is het namelijk zo dat het meten van hormoonconcentraties geen uitsluitsel biedt. De natuurlijk variatie tussen vrouwen kan groot zijn, waardoor éénmalig meten geen uitsluitsel biedt. Wij kiezen daarom afhankelijk van jouw precieze situatie voor een periode van het monitoren van de klachten of voor een uitgebreider onderzoek (bloed/DNA). De methode die bij jou het beste past, kiezen we in overleg. Wanneer het onderzoek uitwijst dat jouw klachten worden veroorzaakt door PMS, dan zijn er vervolgens meerdere mogelijkheden om de klachten te verminderen. De behandeling hierbij bestaat uit het (op een natuurlijke wijze) in balans brengen van de vrouwelijke hormonen. Wanneer deze onderlinge evenwichten hersteld worden, voelen vrouwen zich doorgaans snel weer fysiek vitaal en emotioneel en mentaal sterk en in balans.

progesteron

Lastig zwanger worden door progesteron tekort

We noemden de zwangerschap al eerder in dit artikel. Ook bij de zwangerschap is de progesteronconcentratie in het bloed essentieel. Niet voor niets zien wij dat bij vrouwen de eisprong en bevruchting uit kunnen blijven, wanneer de concentratie van progesteron sterkt afwijkt. Naast dit hele vroege begin van zwangerschap is ook de innesteling sterk afhankelijk van progesteron. Er zijn dus meerdere essentiële stappen bij het zwanger worden, die sterk afhankelijk zijn van progesteron. Hierdoor zijn er gelukkig ook veel mogelijkheden om de vruchtbaarheid op natuurlijke wijze te stimuleren. Door zorg te dragen voor een goede hormoonconcentratie, gedurende de gehele cyclus, kunnen barrières worden weggenomen. Wij bieden een speciaal programma aan dat 100% is gericht op het stimuleren van de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Wat kunnen wij doen om jouw progesteron weer in balans te brengen?

Wij kunnen gelukkig verrassend veel doen! Zonder dat er allerlei medicijnen of kuren nodig zijn. Het lichaam reageert namelijk heel sterk op voeding, specifieke supplementen, fytotherapie en leefstijlfactoren. Hierdoor heb jij, wanneer je gericht advies krijgt dat specifiek van toepassing is op jouw lichaam en levenssituatie, zelf veel aanknopingspunten om in te grijpen. Wij zien bij onze cliënten na gericht onderzoek en monitoring, dat we steeds beter kunnen inschatten op welke omstandigheden en welke voeding het lichaam optimaal reageert. Dit kan betekenen dat we ontdekken dat je bepaalde hormoonschommelingen krijgt wanneer je een tekort aan een specifieke vitamine of mineraal hebt. Ook is het bekend dat bijvoorbeeld koffie of cola op bepaalde momenten in de cyclus kunnen bijdragen aan een afwijkende hoeveelheid progesteron.

Naast voeding is het mogelijk dat jouw lichaam sterk reageert op stress, inspanning of slaapgebrek. Cortisol (het stresshormoon) is namelijk in het lichaam een concurrent van progesteron en steelt als het ware de bouwstenen van progesteron in geval van (chronische) stress. Wanneer we beginnen aan een traject, hebben we de mogelijkheid om al deze factoren te testen. In combinatie met onze kennis en ervaring, kunnen we een zorgplan op maat opstellen, waarmee je de grootste kans hebt om klachtenvrij te geraken. Wij grijpen hierbij niet naar hormonen of chemicaliën. Wij hebben vele tientallen succesvolle vruchtbaarheidstrajecten afgerond waarbij we geen gebruik maken van medicatie, maar waarbij wij het gewenste resultaat kregen (regelmatige cyclus, zwangerschap, sterke afname klachten, meer energie) door in te spelen op de behoefte van het vrouwelijke lichaam zelf.

Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden.

Links:

• Meer over progesterontekort: Vind je balans terug bij een progesterontekort
• Hormonale disbalans: Hormonale klachten: meer dan alleen menstruatie of overgang
• Persoonlijk plan: Onze werkwijze bij DNA Care



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag