Ontstekingen en infecties, vaak tegelijk maar niet hetzelfde

De term ontsteking zal voor niemand onbekend zijn. Bij ontstekingen denken mensen meestal aan hevige keelpijn of een kloppende vinger. Er zijn echter nogal wat onjuiste aannames over ontstekingen. Ontstekingen zijn er namelijk in allerlei soorten en gradaties. Een snee in uw vinger kan een ontsteking veroorzaken, maar ook reuma is een vorm van ontsteking. Wij willen u graag meer vertellen over de verschillende soorten ontstekingen. Wij zien namelijk dat er veel onduidelijkheid en misvattingen bestaan op dit gebied. Hierdoor blijven werkelijke oorzaken van klachten soms onderbelicht of zelfs onopgemerkt. In dit artikel vertellen wij u meer over (laaggradige) ontstekingen, hun bijkomende klachten en de methode waarmee wij mensen bij kunnen staan met deze problematiek.

Ontstekingen en infecties: wel overlap, niet hetzelfde

Er is veel onduidelijkheid over ontstekingen en infecties. Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, alsof deze één en dezelfde zijn. Een infectie en een ontsteking zijn echter twee heel verschillende dingen! Ja, ze komen vaak gezamenlijk voor, maar dit komt doordat een infectie vaak een ontsteking veroorzaakt.

Een infectie is het binnendringen van ons lichaam door een ongewenst micro-organisme. Dit zijn bacteriën (bijvoorbeeld legionella) of  virussen (bijvoorbeeld griep) maar ook parasieten (bijvoorbeeld malaria) of schimmels (bijvoorbeeld Candida albicans). Bij een infectie is er dus een indringer die niet welkom is in ons lichaam en deze indringer probeert zich te vestigen en te vermenigvuldigen. Ons lichaam is hier natuurlijk niet van gediend en probeert de indringer te verjagen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld meer bloed met afweercellen naar de geïnfecteerde vinger te sturen. De vinger zwelt op door het extra bloed en wordt warm en pijnlijk. Dit opzwellen, warm worden en pijnlijk worden, komt dus door de afweerreactie van het lichaam. En die reactie noemen we de ontsteking.

ontstekingen

Een ontsteking is dus de reactie van het lichaam op een beschadiging of infectie

Hoewel die reactie soms niet aangenaam is (koorts, pijn, zwelling etc.), is deze wel nodig om de infectie tegen te gaan. Zodra de infectie weg is, verdwijnt ook de ontsteking. Er is immers geen indringer meer waar het lichaam tegen hoeft te vechten. Waar er bij een geïnfecteerde wond sprake is van een acute ontsteking om de indringer te verjagen, kan er ook sprake zijn van sluimerende ontstekingen die lange tijd aanhouden.

Een bijzonder type ontstekingen: laaggradige ontstekingen

Dit soort sluimerende ontstekingen worden laaggradige ontstekingen genoemd. En deze ontstekingen kunnen jarenlang onopgemerkt voor allerlei lichamelijke problemen zorgen. Deze chronische ontstekingen zijn namelijk vaak zeer hardnekkig en kunnen bijvoorbeeld in uw bloedvaten, darmen of gewrichten op den duur behoorlijk wat schade veroorzaken aan de desbetreffende weefsels. Op het eerste gezicht lijkt het alsof deze chronische ontstekingsreactie niet duidelijk tegen een bepaalde indringer of tegen een bepaalde beschadiging gericht is. Een ontsteking is heel nuttig als deze ervoor zorgt dat een vinger niet verder geïnfecteerd raakt. Het is een (vaak kortdurend) natuurlijk beschermingsmechanisme dat bedoeld is om erger te voorkomen. Een ontsteking die (te) lang voortduurt kan echter heel schadelijk voor het lichaam zijn.

Het lichaam verkeert in een permanente staat van afweer, waardoor er veel te weinig rust en herstel optreedt

U kunt dit vergelijken met het in paraatheid brengen van veel politie bij bijvoorbeeld een heftige demonstratie of een voetbalwedstrijd. Wanneer er inderdaad een grote groep agressieve demonstranten of hooligans aanwezig is, dan is het goed dat er veel politie is opgetrommeld! Deze politiemacht kost echter onnodig veel geld en ongemak (afgesloten wegen, ingetrokken verloven etc.) wanneer er geen reden is om deze op de been te brengen. Op dezelfde manier zijn laaggradige ontstekingen belastend voor het lichaam en hierdoor zelfs de oorzaak van tientallen (vaak onbegrepen) klachten.

Moeilijk te herkennen en daardoor hardnekkig

Omdat er bij laaggradige ontstekingen geen sprake is van koorts en het ongemak en de klachten die op den duur ontstaan vaak niet (direct) in verband gebracht worden met een ontstekingsreactie, worden de gevaren en gevolgen op lange termijn nogal eens onderschat. Wanneer deze ontstekingen langere periodes aanhouden (maanden of zelfs jaren) dan kunnen allerlei systemen ontregeld raken of zelfs blijvend beschadigen. Een voorbeeld daarvan is de relatie tussen laaggradige ontstekingen in de vaatwand en atherosclerose (het sluipende ziekteproces van aderverkalking). Recent onderzoek toont aan dat er vaak een dieper liggende oorzaak is voor het bestaan en voortduren van deze laaggradige ontstekingen.

De sleutel tot herstel

Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat er in mogelijk 95% van alle ziekten een verband bestaat met de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen. Wij zien bij onze cliënten inderdaad dat dit soort chronische ontstekingen heel veel uiteenlopende klachten kunnen verklaren. Wij vinden deze laaggradige ontstekingen zo belangrijk, dat wij een speciale aanpak hebben wanneer wij deze vermoeden.

DNA Care zet zorg in op basis van grondig lichamelijk onderzoek. Ons specifieke bloedonderzoek bijvoorbeeld toont regelmatig aan dat er een sluimerende ontsteking aanwezig is die niet als zodanig is opgemerkt. Juist door het aanpakken van dit soort lichamelijke verstoringen die bij veel mensen onder de radar blijven, bieden wij uitkomst aan mensen die al van alles hebben geprobeerd.

Functional Medicine ziet dat specifieke veranderingen (deze verschillen sterk per persoon) in onder andere het voedingspatroon van de cliënt vaak de sleutel tot herstel is. In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat gluten, lactose, suikers, toxines (gifstoffen) en stress dit type ontstekingen in de hand kunnen werken. Bloedonderzoek kan daar meer uitsluitsel over geven. Wanneer we op basis daarvan gerichte aanpassingen maken, zien we hormonale evenwichten herstellen, vermoeidheidsklachten verdwijnen, chronische pijnklachten oplossen en nog veel meer.

In dit volgende artikel leest u hoe wij onze cliënten hulp bieden op het gebied van langdurige, onbegrepen klachten door chronische ontstekingsreacties (laaggradige ontstekingen). Wanneer u al langer rondloopt met klachten die niet of onvoldoende reageren op middelen of ander ingrijpen, dan raden wij u aan ons artikel over laaggradige ontstekingen goed door te lezen.



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag