Hart- en vaatziekten: ondersteuning en preventie

De Nederlandse Hartstichting deelt jaarlijks de cijfers van het aantal mensen dat te maken krijgt met cardiovasculaire aandoening. Op dit moment lijden er circa 1,55 miljoen mensen in Nederland aan een chronische hart- of vaatziekte. Wist je dat er elke dag 103 mensen aan een hart- of vaatziekte overlijden? Gemiddeld betreft dit 50 mannen en 53 vrouwen. Van dit aantal zijn 24 mensen jonger dan 75 jaar. Zo’n 700 mensen worden dagelijks vanwege een hart- of vaatziekte in het ziekenhuis opgenomen. In de Verenigde Staten zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één.

De rol van laaggradige ontstekingen bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen

Een veelvoorkomende oorzaak van hart- en vaatproblemen is aderverkalking. Hierbij zorgen kleine ontstekingen ervoor dat de aderwand stoffen als vet en ontstekingscellen aantrekt, waardoor de ader heel erg langzaam nauwer wordt. Een voedingspatroon en levensstijl die laaggradige ontstekingen in de hand werken, creëren zo een extra ongunstig klimaat voor onze bloedvaten. Dit sluipende proces begint meestal op jongere leeftijd.

Wat je eet, hoeveel je beweegt, hoe je met je emoties en met stress omgaat, of je rookt, regelmatig alcohol drinkt en tot in hoeverre je last hebt van bepaalde afvalstoffen, dragen allemaal bij aan je cholesterolgehalte, je bloeddruk, je bloedsuiker niveau en daarmee aan je risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Factoren die volgens onderzoek een indicatie kunnen geven van het risico wat je loopt in de komend tien jaar zijn dan ook onder andere je leeftijd, je bloeddruk, eventueel overgewicht, je cholesterolwaarden, of je rookt of niet en of het in je familie voorkomt.

Je genen laden het pistool, maar het is de omgeving die je voor je cellen creëert, die de genetische trekker overhaalt

Tot op zekere hoogte kan er sprake zijn van een genetische aanleg die meespeelt, maar meestal zijn het je voedingspatroon en levensstijl die bepalen of je ook daadwerkelijk ziek wordt. Het vakgebied in de wetenschap dat hier onderzoek naar doet noemt men epigenetica. Kennis uit de epigenetica leert ons dat er veel is wat je zelf kunt doen om je hart en vaten gezond te houden en ziekte te voorkomen.

DNA Care zorgt voor jouw hart

Met een gezonde voeding en leefstijl kan je de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes sterk verminderen. Maar wat is nu gezonde voeding en hoe maak je veranderingen die goed vol te houden zijn? Veranderingen in je levensstijl moeten voelen als een verrijking in plaats van nog meer punten op je to-do lijst.

Er zijn veel theorieën die elkaar tegenspreken en dat is verwarrend. Feit is dat wat voor de ene persoon gezond is, voor de ander schadelijk kan zijn. Er bestaat geen “one size fits all” op het gebied van “gezonde” diëten, slaap en beweging. Bij DNA Care gaan we daarom uit van het principe van bio-individualiteit. Dat betekent dat we kijken naar jou als geheel: body én mind (de nieuwste inzichten in de neurowetenschappen nemen we daarin mee). Wij zien namelijk dat maatwerk de beste resultaten levert.

Middels uitgebreid DNA- en bloedonderzoek kijken we onder andere naar:

• De vitamines, mineralen en sporenelementen die jouw lichaam extra nodig heeft om vitaal en in balans te blijven.
• Genetische cardiovasculaire risico’s (zodat we preventieve actie kunnen ondernemen).
• Je vermogen om schadelijke stoffen te neutraliseren en af te kunnen voeren.
• Welke voeding volgens jouw genetische blauwdruk het beste bij jouw lichaam past.
• Welke voedingsmiddelen bij jou juist tot laaggradige ontstekingen en daarmee atherosclerose kunnen leiden.

Onze werkwijze

Aan de hand van al deze informatie ontwikkelen we een gedetailleerd zorgplan op maat, met de juiste voeding en supplementen en persoonlijke adviezen op het gebied van levensstijl. We leren je wat je zelf kunt doen om het risico op hart- en vaatziekten te minimaliseren.

In onze werkwijze staat Functional Medicine centraal. Functional Medicine is een baanbrekend vakgebied afkomstig uit de Verenigde Staten, waarin kennis en inzicht op basis van de nieuwste onderzoeken en epigenetica wordt geïntegreerd in een natuurlijke aanpak van gezondheidsklachten. Deze aanpak blijkt in de praktijk bijzonder succesvol.

Onze expertise en kennis op het gebied van zowel Functional Medicine als epigenetica zetten wij in om jou de beste zorg te kunnen bieden. Wanneer je medicatie gebruikt, overleggen we tevens indien nodig met een arts en/of apotheker om te zorgen dat onze werkwijze optimaal bij jou aansluit en geen interactie met je huidige medicatie kan veroorzaken.

Wil je meer weten over DNA Care?

Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek, zonder enige verplichtingen.



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag