Hormonale klachten

Allerlei processen in je lichaam worden aangestuurd door hormonen. Deze kleine stofjes zijn zo enorm krachtig dat ze onze organen kunnen activeren of juist afremmen. Zo kunnen ze onze vruchtbaarheid, stofwisseling, vetverbranding en zelfs onze stemming beïnvloeden. Iedereen kent wel de namen van de meest bekende vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen: oestrogenen en testosteron. Maar wist je dat er vele tientallen hormonen bekend zijn en dat er nog altijd nieuwe hormonen worden ontdekt?

Hormonen

Je hormonen communiceren continu met elkaar en beïnvloeden elkaars spiegel. Indien er iets misgaat in deze communicatie zal het lichaam ziek worden. Bij vele ziekten en aandoeningen speelt een onderliggende hormonale disbalans dan ook een belangrijke rol. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

• Schildklieraandoeningen
• PMS
• Vruchtbaarheidsproblemen zoals PCOS en endometriose
• Overgangsklachten zoals opvliegers
• Oestrogeendominantie
• Insulineresistentie
• Disbalans van mannelijke hormonen

Waar worden je hormonen aangemaakt?

1. De epifyse ofwel “pijnappelklier”, productie van melatonine.
2. De hypothalamus en hypofyse, productie van o.a. groeihormoon, thyreoidstimulerend hormoon, prolactine en oxytocine.
3. De thyroïd ofwel “schildklier”, productie van schildklierhormonen (T3 en T4).
4. De bijnieren, productie van corticoïden en geslachtshormonen.
5. De pancreas ofwel “alvleesklier”, productie van o.a. insuline en glucagon.
6. De ovaria ofwel “eierstokken”, productie van oestrogeen en progesteron.
7. De testes ofwel “teelballen”, productie van testosteron.

Hormonen als sleutel naar vitaliteit en gezondheid

Je zou je hormoonhuishouding kunnen beschouwen als één groot orkest. Wanneer één of meerdere spelers een andere melodie gaan spelen of uit de maat lopen, klinkt de muziek plotseling volkomen anders. Pas als alle hormonen met elkaar in balans zijn ontstaat er een prachtige melodie. Je voelt je niet alleen gezond en vitaal, maar je slaapt ook goed, je ogen stralen, je hebt volop energie, je bent vruchtbaar tijdens je jongere jaren en blijft relatief eenvoudig op gewicht. Emotioneel voel je je evenwichtig, zelfverzekerd en je bent in staat om diepe vreugde te ervaren. Op mentaal gebied beschik je over een heldere focus en ben je goed bestand tegen stress. Dit is het gezichtspunt van Functional Medicine, de methode die ten grondslag ligt aan onze werkwijze.

DNA Care geeft advies op maat

Het strijden tegen ziekten en kwalen is iets anders dan werken aan je gezondheid en vitaliteit. Als je alleen symptomen behandelt, dan pak je niet de onderliggende oorzaak aan. Hierdoor ontwikkel je op den duur steeds meer klachten en raken je genen ontregeld. Functional Medicine kijkt naar de kern van je klachten.

De werkwijze van DNA Care is wetenschappelijk onderbouwd en het succes van onze werkwijze is in de praktijk bewezen. Bij DNA Care bieden we professionele ondersteuning en deskundige adviezen om je hormonale balans te helpen herstellen. Ook is het mogelijk om eventuele verstoringen van de hormonale evenwichten middels geavanceerd bloedonderzoek en de zogeheten DUTCH-test in kaart te brengen.

Aan de hand hiervan ontvang je een op maat gemaakt plan met praktische adviezen en heldere richtlijnen om jouw klachten effectief aan te pakken. Wij kijken daarnaast altijd zorgvuldig – in overleg met een arts en/of apotheker – of onze adviezen goed samengaan met het gebruik van medicatie of andere behandelingen.

Wil jij meer weten over DNA Care en onze mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag