Keer insulineresistentie en diabetes type 2 om en herwin je vitaliteit

Epidemiologen schatten in dat diabetes de grootste epidemie van de mensheid aan het worden is. Wist je dat alleen al in Nederland iedere week circa duizend mensen de diagnose diabetes type 2 krijgen? Daarnaast is naar schatting ten minste één op de drie Nederlanders insulineresistent zonder dit te weten. Insulineresistentie is het voorstadium van diabetes. Mensen die last hebben van insulineresistentie worstelen vaak met hardnekkig overgewicht (buikvet) en ontwikkelen daarnaast allerlei andere klachten en aandoeningen.

Hoe ontstaan insulineresistentie en diabetes?

Wanneer we iets eten of drinken dat onze bloedsuiker doet stijgen, maakt ons lichaam insuline aan. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker de lichaamscellen in getransporteerd kan worden, waar het als energie kan dienen of kan worden opgeslagen. Wanneer je lange tijd te veel glucose binnenkrijgt, worden de cel receptoren, die als een soort toegangsdeuren functioneren, steeds minder gevoelig voor insuline. Dit noem je insulineresistentie. Als ze op den duur niet meer voldoende opengaan, blijft de glucose in het bloed circuleren. Dan is er sprake van een te hoog bloedsuikerspiegel en heb je diabetes ontwikkeld.

Het grote gevaar van verborgen suikers

We weten allemaal dat veel suikers en zoetstoffen suikerziekte kunnen veroorzaken. Toch blijft het aantal patiënten met diabetes type 2 gestaag groeien. Dit hangt nauw samen met alle verborgen suikers die we binnen krijgen.

Koolhydraten en vetten zijn belangrijke energieleveranciers voor je lichaam. Als je koolhydraten eet, komt er veel glucose in het bloed. Naar verhouding eten we doorgaans te veel koolhydraten en te weinig gezonde vetten op een dag. Koolhydraten zitten in granen (brood, pasta en rijst), zetmeel, zuivel en zoete vruchten. Wist je dat een ontbijt van brood met kaas en een glas versgeperst vruchtensap veel verborgen suikers bevat? En dat circa 80 procent van voorbewerkt voedsel (bijvoorbeeld kant- en klaarmaaltijden) verborgen suikers, zoetstoffen en granen bevat? Geen wonder dat we, naarmate we minder tijd hebben om pure voeding te bereiden, steeds vermoeider en zieker worden.

Deze suikers werken bovendien een zuurstof verarmend en ontstekingsbevorderend klimaat in het lichaam in de hand. Zelfs (chronische) stress laat je bloedglucose stijgen. Er zijn overeenkomsten aangetoond tussen de uitwerkingen van stress en suiker op het lichaam.

Factoren

Andere factoren die insulineresistentie en diabetes in de hand kunnen werken zijn:

• Bepaalde medicijnen, waaronder o.a. corticosteroïden.
• Vruchtensappen, alcohol, koffie, energiedranken en lightproducten.
• Verborgen, laaggradige ontstekingen in de darm als gevolg van voedselintoleranties.
• Gebrek aan natuurlijke beweging door de dag heen.
• Een chronisch tekort aan slaap.
• Een ongezonde darmflora.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig is er steeds meer onderzoek dat aantoont dat de meeste gevallen van diabetes type 2 volledig omkeerbaar zijn. In de VS is tevens aangetoond dat insulineresistentie doorgaans al in drie maanden tijd kan worden omgekeerd middels de juiste aanpassingen in voedingspatroon en levensstijl. Je merkt al snel resultaat, doordat je meer energie krijgt en je letterlijk en figuurlijk beter in je vel komt te zitten. Zolang er teveel insuline in je bloed circuleert, kan je lichaam namelijk geen eigen vetten verbranden.

DNA Care als sleutel tot meer energie en minder overgewicht

Tijdig ingrijpen kan een hoop leed voorkomen. Bij DNA Care bieden we je professionele begeleiding bij het maken van de juiste veranderingen op het gebied van voeding en levensstijl. Middels DNA– en bloedonderzoek komen we veel te weten over de blauwdruk van je lichaam en hoe gezond je op dit moment écht bent. Hierbij maken we gebruik van onze expertise op het gebied van Functional Medicine en epigenetica. We vertalen deze kennis naar praktische toepassingen, waardoor je je optimaal ondersteund voelt in het proces en op een inspirerende en leuke manier weer vitaal en gezond kan worden. Stap voor stap helpen we je je gezondheid te herwinnen en leren we je hoe je voeding als medicijn kunt gebruiken bij het omkeren van insulineresistentie en diabetes type 2.

Ben je benieuwd geworden naar onze werkwijze?

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag