Keer leververvetting om met Functional Medicine

Onze energie en vitaliteit beginnen in de lever. In geen enkel ander orgaan vinden er tegelijkertijd zoveel verschillende stofwisselings- en zuiveringsprocessen plaats. Je lever is het filter van je lichaam. Dagelijks stroomt er meer dan 2000 liter bloed door onze lever. Maar zoals elk filter kan ook je lever op den duur overbelast en uiteindelijk verstopt raken. De voeding en levensstijl van de westerse wereld hebben de lever namelijk tot een kwetsbare plek en oorzaak van vele klachten en aandoeningen gemaakt. Wanneer de lever uit balans is, kan dit zich uiten in een breed scala aan klachten.

Wat is leververvetting en wat is de oorzaak?

Leververvetting is het ophopen van vetten in de levercellen. Wanneer dat niet het gevolg van overmatig alcoholgebruik is, spreken we van Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (niet-alocoholische leververvetting). NAFLD is een verzamelnaam van leveraandoeningen die als beginstadium leververvetting heeft en als eindstadium leverontsteking: NASH (niet-alcoholische steatohepatitis). NASH kan leiden tot levercirrose (verlittekenweefseling met functieverlies als gevolg) en uiteindelijk zelfs leverkanker.

Een vervette lever is het directe gevolg van een verstoorde balans in de vetstofwisseling en suikerstofwisseling. Geschat wordt dat NAFLD bij ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking voorkomt, waaronder ook kinderen. Leververvetting is inmiddels de belangrijkste en meest voorkomende chronische leveraandoening in Europa en de Verenigde Staten.

Waarom is de lever zo belangrijk voor de gezondheid van je hele lichaam?

De lever voorziet de rest van het lichaam continu van energie, filtert schadelijke stoffen uit je bloed en helpt bij de omzetting, werking en afbraak van medicijnen. Bovendien regelt de lever de aanvoer en activatie van vitamines en mineralen, evenals de cholesterolwaarden, hormoonhuishouding en de verwerking van neurotransmitters. Daarnaast zorgt de lever ervoor dat je stoffen zoals vet, suikers en eiwitten kunt verwerken en indien nodig kunt opslaan. Ten slotte speelt de lever door de aanmaak van eiwitten een belangrijke rol in onze weerstand/afweer en onze bloedstolling.

Verstoring van de lever leidt tot een breed scala aan klachten

Een lever die zijn werk niet meer goed kan doen, heeft dus een groot effect op je algehele gezondheid en welzijn. Een lever lijdt vaak jarenlang in stilte, voordat er klachten ontstaan. Wanneer de lever alarm slaat, brengen we de symptomen vaak niet direct in verband met dit belangrijke orgaan. Wist je bijvoorbeeld dat we talloze cliënten met terugkerende hoofdpijnen, migraineduizeligheid, spijsverteringsklachten, slaapproblemen en chronische vermoeidheid van hun klachten af hebben kunnen helpen door de leverfunctie weer te optimaliseren?

Ook kan leververvetting leiden tot een hormonale disbalans. Gewoonlijk breekt de lever oestrogenen (vrouwelijke hormonen) af, maar een vervette lever kan dit minder snel doen. Hierdoor kun je een overschot aan deze hormonen ontwikkelen, wat weer nieuwe klachten met zich mee kan brengen zoals ongewenste gewichtstoename een relatief progesterontekort met o.a. vruchtbaarheids- en menstruatieklachten als gevolg.

Vaak nog een omkeerbaar proces

Leververvetting is een omkeerbaar proces. Dat houdt in dat de vetstapeling verdwijnt als de oorzaak wordt weggenomen. Terwijl een vervette lever (NAFLD) en een daaruit voortkomende leverontsteking (NASH) met een passende behandeling omkeerbaar zijn en dus genezen kunnen worden, is het stadium van levercirrose een helaas niet meer te verhelpen diagnose.Het is dan ook zaak om leveraandoeningen tijdig te herkennen en te behandelen. De diagnose van een vervette lever kan het beste gesteld worden middels een echo. Middels bloedonderzoek kan gekeken worden of er sprake is van verhoogde leverwaarden.

Keer leververvetting om met DNA Care

Wanneer je regulier goed onderzocht bent en nog in de fase verkeert waarin omkering goed mogelijk is, helpen wij je graag middels onze jarenlange kennis en expertise op het gebied van Functional Medicine om middels verdere diagnostiek (waaronder DNA-onderzoek en een Organix onderzoek) en een plan van aanpak dat volledig is afgestemd op deze resultaten, de factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de klachten in de kern aan te pakken. Daarbij maken we gebruik van effectieve en bewezen technieken, heldere adviezen en mogelijk aanvullende supplementen en fytotherapie (kruidengeneeskunde). Onze cliënten merken doorgaans al snel verlichting van klachten zoals hoofdpijnen en vermoeidheid en beginnen (indien gewenst) gewicht te verliezen. Onze lever is in staat om zichzelf te herstellen en weer goed te functioneren wanneer we blijvend anders gaan eten, bewegen en leven. Daarbij is het ook zeer belangrijk om overgewicht, metabool syndroom en insulineresistentie effectief aan te pakken. Deze verergeren namelijk de problematiek. Wij ontwikkelen voor jou een krachtig zorgplan op maat en werken hierin doorgaans samen met artsen en apothekers om eventuele interacties met medicatie te voorkomen en zo veilige en optimale zorg te kunnen bieden.

Op zoek naar de juiste begeleiding bij het omkeren van een vervette lever?

Neem vrijblijvend contact op voor een telefonisch kennismakingsgesprek.Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag