Schildklieraandoeningen

Voel jij je vaak vermoeid en heb je het snel koud? En heb je moeite om af te vallen en wellicht ook last van een wat verhoogd cholesterolgehalte? Het zou kunnen dat jouw schildklier niet optimaal functioneert. Een schildklieraandoening komt vrij vaak voor en kan tal van vage en nare klachten met zich meebrengen. De afgelopen jaren is het aantal schildklierpatiënten in Nederland aanzienlijk toegenomen. Het aantal mensen dat in Nederland een chronische ziekte heeft, ligt volgens het RIVM rond de 5,3 miljoen. Daarvan hebben in ieder geval ruim 500.000 mensen een schildklierafwijking. Waarschijnlijk hangt dit samen met een toename van chronische stress, een ongezond voedingspatroon en leefstijl.

We kunnen samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van je klachten met onze technieken vanuit Functional Medicine. Vraag een vrijblijvend gesprek aan om de mogelijkheden te verkennen.

Ontregeling van je lichaam

Wist je dat de schildklier je vetverbranding, energie-aanmaak, hartfunctie, lichaamstemperatuur en neurologische regulering en ondersteuning allemaal aanstuurt? De schildklier zorgt dus voor voldoende energie gedurende de dag, genoeg warmte in je lichaam in de winter en genoeg zweet om warmte te verliezen in de zomer. Ook zorgt je schildklier ervoor dat je voedsel verbrandt, waardoor je niet in één keer kilo na kilo aankomt of juist plotseling hevig af begint te vallen.

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan achter je keel dat, onder controle van de hypothalamus en de hypofyse, de schildklierhormonen T4 en T3 aanmaakt. Deze hormonen spelen een cruciale rol bij de stofwisseling en hebben invloed op talrijke lichaamsfuncties. Ook de schildklier is vatbaar voor problemen. Je schildklier kan te veel hormonen aanmaken, te weinig, of opzwellen en verdikken. Als je schildklier ontregeld is betekent dit al snel dat je hele lichaam ontregeld is. Je bent ondanks voldoende slaap intens vermoeid of je komt ineens erg veel aan terwijl je juist zo je best doet om gezond te eten.

Ziekte van Hashimoto en Graves

Het kan ook zijn dat de te langzame of te snelle werking van de schildklier het gevolg is van een auto-immuunziekte. Deze specifieke vormen van schildklieraandoeningen zijn de ziekte van Hashimoto en ziekte van Graves. In dat geval is je schildklier als het ware slachtoffer van een overactief immuunsysteem geworden, waardoor deze het eigen lichaam aanvalt.

Je huisarts en/of specialist zal schildkliermedicatie voorschrijven. Onze methodes kunnen je bij de behandeling ondersteunen. Vanuit DNA Care maken we een plan voor je om je klachten verder te verzachten. Hierbij overleggen we altijd zorgvuldig met een arts en/of apotheker om te zorgen dat onze adviezen en richtlijnen goed samengaan met de medicatie en eventuele andere behandelingen die je al krijgt om je zo de meest optimale zorg te kunnen bieden.

Op zoek naar de oorzaak van je klachten

DNA Care kan jou verlichting bieden, en ervoor zorgen dat je ontregelde lichaam weer in balans komt. Bij DNA Care kunnen we er door middel van bloedonderzoek (uitgebreider dan bij de huisarts mogelijk is) achter komen of jouw schildklier uit balans is. Ook wanneer er al een schildklieraandoening bij jou vastgesteld is, kunnen we waarschijnlijk veel voor je betekenen.

Middels onze integrale aanpak, waarin Functional Medicine centraal staat, kijken we grondig naar factoren die het functioneren van de schildklier nadelig kunnen beïnvloeden. Enkele voorbeelden daarvan zijn een gebrek aan de juiste voedingsstoffen, hart- en vaatproblemen, inname van schadelijke voedingsmiddelen, chronische stress, een slechte conditie van de darm en het darmslijmvlies, het functioneren van het immuunsysteem en de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen. Door deze en andere elementen weer in balans te brengen, helpen we het lichaam om op natuurlijke wijze de werking van de schildklier van binnenuit te herstellen.

Meer weten over onze methodes?

Vraag dan een kennismakingsgesprek aan zonder verdere verplichtingen.

Links:

• Een mooi artikel over schildklierproblematiek: Hypothyreoïdie (een trage schildklier): het effect op je emoties en leven

• Een aanvullend artikel: Hormonale klachten: wat je lichaam je probeert te vertellen

• Over DNA Care: biografie Roos van der BlomBent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag