Stappen zetten tegen uitputting of een burn-out

In onze moderne maatschappij krijgen steeds meer mensen te maken met een burn-out. Wist je dat ongeveer een miljoen Nederlanders inmiddels lijden aan burn-out klachten?

Iedereen zit er wel eens doorheen. Soms heb je gewoon even geen fut meer om door te kunnen gaan en voel je je lusteloos. Wellicht heb je een drukke periode achter de rug waarin je veel van jezelf hebt gevraagd of er is sprake geweest van ingrijpende gebeurtenissen in je leven, waar je van moet bijkomen. Dit alles kan aanleiding zijn tot een periode van aanhoudende vermoeidheid. Het kan echter zijn dat deze klachten niet meer uit zichzelf verdwijnen. Je doet je best om jezelf door de dagen heen te slepen, maar hoeveel je ook slaapt, hoeveel tijd voor jezelf je ook neemt en hoeveel leuke activiteiten je af begint te zeggen, het helpt niet. Je blijft chronisch moe.

Van vermoeid naar uitgeput en opgebrand

Je krijgt te maken met een neerwaartse spiraal zonder einde in zicht. Hoe vermoeider je raakt, des te moeilijker wordt het om op een gezonde manier met spanning en stress om te kunnen gaan en des te groter is de impact op lichaam en geest. Bestaan de klachten langer dan een half jaar? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een burn-out. Naast vermoeidheid ervaar je een reeks aan fysieke, emotionele en mentale klachten.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Een burn-out kan vele klachten met zich meebrengen, waaronder:

• Lichamelijke vermoeidheid en uitputting
• Concentratieproblemen
• Geheugenproblemen
• Prikkelbaarheid en slecht tegen prikkels zoals drukte of lawaai kunnen
• Angst en nervositeit, maar ook een gejaagd gevoel
• Slaapproblemen
• Hoofdpijn en migraine
• Duizeligheid
• Maag- en darmklachten
• Spanning in het lichaam

Wanneer het lichaam “nee” zegt

Het lichaam is erop ingesteld om met stress om te kunnen gaan. Je zenuwstelsel, hormonen en lichaamsfuncties passen zich hierop aan. Wanneer dit van korte duur is en je daarna in staat bent om weer actief te ontspannen, hervindt je lichaam zijn of haar natuurlijke staat van evenwicht; het keert terug naar homeostase. Maar wanneer de stress in je lijf blijft zitten en je lichaam niet de gelegenheid krijgt om te herstellen, kan dit resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet. Vaak is het een combinatie van factoren en is er uiteindelijk sprake van de bekende druppel die de emmer doet overlopen. Je bent dan al ver over je grenzen heen gegaan. Een burn-out is een signaal van je lichaam dat zegt: “Tot hier en niet verder.”

Verlichting met DNA Care

Bij DNA Care staat een integrale aanpak centraal van de burn-out klachten en onderliggende oorzaken. We kijken niet alleen diepgaand naar je voedingspatroon, leefstijl en kwaliteit van slaap, maar ook naar je hormoonhuishouding, schildklier, bijnieruitputting, de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen en andere fysieke componenten die verband kunnen houden met de vermoeidheid. Waar nodig zetten we supplementen en kruiden in om je lichaam optimaal te ondersteunen.

Daarnaast speelt de mind-body connectie een belangrijke rol in onze professionele begeleiding. We leren je effectieve stress-release technieken waarvan het effect wetenschappelijk is aangetoond en helpen je zo om ook het brein weer in balans te brengen. Je neurotransmitters en hormonen spelen een belangrijke rol in je herstelproces. Middels oefeningen die je tussen de consulten door eenvoudig thuis kunt toepassen, kun je je herstel bespoedigen. Tevens leren we je technieken om in de toekomst klachten te kunnen helpen voorkomen.

Door de lens van Functional Medicine

Functional Medicine is een integrale geneeswijze met een brede wetenschappelijke basis. Bij Functional Medicine zoeken we altijd naar de onderliggende oorzaken wanneer een cliënt bepaalde symptomen ervaart. Simpelweg de symptomen bestrijden is geen optie, want vaak ligt de oorzaak elders in het lichaam. Waar nodig zetten we DNA-onderzoek en bloedonderzoek in om meer duidelijkheid te krijgen en gerichter te kunnen werken. Aan de hand daarvan stellen we een plan voor je op dat helemaal aansluit op jouw klachten, met adviezen die specifiek passen bij jouw lichaam. Je levensstijl speelt een grote rol in het aanpakken van een burn-out. Het plan biedt ook op dat gebied praktische handvatten om direct mee aan de slag te kunnen gaan.

Wil je meer weten over DNA Care en wat wij voor jou zouden kunnen betekenen?
Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag