Verlichting van klachten bij fibromyalgie

Iedereen heeft wel eens spierpijn gehad: pijnscheuten na het sporten in de belaste gewrichten. Meestal trekt die pijn na twee dagen weer weg. Sommige mensen kampen alleen dagelijks met spierpijn. In de ochtend sta je dan met een stijf lichaam op, alsof je lichaam op slot zit en je alleen met veel pijn je spieren weer in beweging kunt krijgen. De pijn duikt op in je rug, in je nek, in je schouders – het kan in je hele lichaam voorkomen.

De pijn blijft bestaan

Je wil er vanaf en klopt dus aan bij de huisarts, die je doorverwijst naar de specialist. Die onderzoekt je hele lijf, luistert naar je klachten en gaat op zoek. Al snel word je weer ontslagen: er is niets gevonden, je bent gezond. Dat betekent alleen niet dat je van je klachten af bent, de pijn blijft nog altijd bestaan. Wat kun je hier tegen doen?

Niet enkel spierpijn

Deze aandoening, waarbij het voelt alsof je intensief gesport hebt en extreme spierpijn hebt die maar niet lijkt te herstellen, heet fybromyalgie. Mensen lopen vaak lang met deze klachten rond: 2-4% van de volwassenen, waarvan het grootste deel vrouw is, krijgt te maken met deze aandoening. Fybromyalgie beperkt zich niet alleen tot hevige spierpijn: het gaat gepaard met vermoeidheid, problemen met slapen, stijfheid van je spieren en prikkelbaarheid of depressieve klachten.

Mogelijke oorzaken

Wat veroorzaakt deze aandoening? Een precieze oorzaak is nog steeds niet aangetoond, maar er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Zo heeft de aandoening overlap met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), ME (myalgische encefalomyelitis) en prikkelbaredarmsyndroom, waarbij net als bij fibromyalgie te weinig neurotransmitters aangemaakt worden. Ook is er overlap met de ziekte van Lyme. In de VS is een mogelijk andere oorzaak van de aandoening gevonden op cellulair niveau. Iedere cel heeft mitochondriën: die geven je energie. Als die mitochondriën niet werken zoals het hoort, kan het zijn dat dit tot de pijnklachten leidt.

Tekorten op cellulair niveau

Het kan ook liggen aan je vitaminehuishouding. Je kunt tekorten in vitamines vaak op cellulair niveau aantonen. Hierbij wordt eerst onderzocht wat je binnenkrijgt en vervolgens wat je nodig hebt, en hoe deze twee elementen beter op elkaar aan kunnen sluiten. Je kunt tekorten in vitamines vaak op cellulair niveau aantonen. Bij fibromyalgie komt een tekort aan magnesium hierin vaak voor. Vooral mentaal kan iemand hierdoor sterk vooruitgaan: binnen een paar dagen raken mensen het depressieve gevoel kwijt. Ervaring wijst uit dat veel cliënten na ongeveer zes sessies al een aanzienlijke verbetering van hun gezondheid ervaren.

Op zoek naar de kern

Het is bij fibromyalgie vaak dus moeilijk te ontdekken wat precies de oorzaak van je klachten is. Roos van der Blom, eigenaar van DNA Care, maakt daarom gebruik van een holistische aanpak gebaseerd op Functional Medicine. Hierin wordt jouw lichaam benaderd als geheel. Als er zich ergens een klacht voordoet, hoeft de oorzaak van dit probleem niet op dezelfde plek te zitten. Om fibromyalgie effectief aan te kunnen pakken worden eerst geavanceerde onderzoeken ingezet, waaronder DNA-onderzoek, een organische zurentest en een neurotransmitterprofiel. Vervolgens wordt er gekeken of je tekorten hebt aan bepaalde vitamines en andere voedingsstoffen, de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen en of je intoleranties hebt ten opzichte van bepaalde voedingsstoffen.

Voorkomen van een terugval

Een groot risico bij fibromyalgie is een terugval: mensen die de aandoening hebben gehad, hebben een grote kans om opnieuw last van de klachten te krijgen. Daarom laat ik je niet in de steek zodra je minder last begint te krijgen van de klachten. Ik geef je tools hoe je bijvoorbeeld om kunt gaan met stress en spanning en welke voeding geschikt is voor je op langere termijn. Zo kunnen we het risico op een terugval minimaliseren. ’s Ochtends hoef je dan niet langer een nieuwe dag van pijn en beperkingen in te gaan, je kunt direct beginnen aan een nieuwe, stralende dag.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de unieke aanpak van Functional Medicine bij fibromyalgie?
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek over de mogelijkheden.



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag