Vind je balans terug bij een progesterontekort

Hormonen sturen je hele lichaam aan. Het hormoon progesteron regelt onder andere de menstruatiecyclus, zwangerschap en borstvoeding. Een tekort aan progesteron kan tot vervelende klachten leiden, zoals pijnklachten, menstruatieklachten, slaapproblemen en zelfs problemen met de vruchtbaarheid en zwangerschap (miskramen). DNA Care maakt gebruik van integraal DNA- en bloedonderzoek om een disbalans in de hormonale huishouding vast te kunnen stellen, waarna je een zorgplan op maat ontvangt om je hormoonspiegels te kunnen optimaliseren.

Wat is de rol van progesteron?

Progesteron is een hormoon, aangemaakt door de eierstokken en bijnier van het lichaam. Samen met oestrogeen regelt progesteron je menstruatiecyclus. Tijdens een zwangerschap krijgt dit hormoon er een nieuwe rol bij. Progesteron zorgt er dan voor dat een bevruchte eicel zich kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. De aanmaak van dit hormoon is zeker in de vroege stadia van een zwangerschap daarom essentieel. Na de bevalling heeft het hormoon opnieuw een belangrijke rol: het stimuleert de groei van melkklieren en melkkanalen in de borsten, waardoor het mede verantwoordelijk is voor goede borstvoeding na de geboorte.

Gevolgen van een progesterontekort

Progesteron heeft dus een belangrijke rol voor, tijdens en na de zwangerschap. Samen met oestrogeen regelt het onder andere:
• Betere slaap
• Bevordert vetgebruik
• Voorkomen van baarmoederhals- en borstkanker
• Werking van de schildklier

Deze twee hormonen moeten dan ook met elkaar in balans zijn om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt. Toch kan er een disbalans ontstaan waardoor er relatief weinig progesteron in je lichaam aanwezig is. Een hormonale disbalans of progesterontekort kan tot een aantal klachten leiden:
• Botontkalking
• Menstruatieklachten
• Onvruchtbaarheid
• Overgangsklachten
• Slaapproblemen
• Symptomen vergelijkbaar met PCOS: acne en onregelmatige cyclus
• Zwangerschapsproblemen

Mogelijke oorzaken

Waar kan een progesterontekort door ontstaan? Het is vaak moeilijk een precieze oorzaak aan te wijzen, er zijn namelijk veel verschillende oorzaken te noemen. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van een progesterontekort. Het stresshormoon cortisol zorgt er namelijk voor de progesteron haar werking licht verliest. Als je te lang te veel cortisol in je lichaam hebt krijg je dus op lange termijn klachten door het tekort van progesteron. Een andere oorzaak is een overschot van oestrogeen. Soms kun je uit voedsel of restanten van plastic en/of make-up een kunstmatige versie van oestrogeen meekrijgen. Hierdoor is de verhouding van progesteron en oestrogeen uit balans waardoor je de klachten kunt krijgen. Ook weinig beweging, slechte voeding, insulineresistentie en medicatie kunnen leiden tot een progesterontekort.

Op zoek in je DNA

Eerder genoemde symptomen kunnen aangeven dat er mogelijk sprake kan zijn van een lagere progesteronspiegel dan gewenst is. Dit kan te maken hebben met het naderen van de overgang, met (chronische) stressfactoren of het gevolg zijn van andere onderliggende oorzaken. Ook kan het zijn dat het probleem wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren. Bij DNA Care ga ik op zoek naar de oorzaak van jouw klacht(en) door middel van uitgebreid laboratorisch DNA- en bloedonderzoek. Dit onderzoek brengt een hormonale disbalans en onderliggende oorzaken zorgvuldig in kaart.

Terug in balans

Ik stel een persoonlijk plan voor je op om de oorzaak van je klachten op de juiste manier aan te kunnen pakken. Dit plan bevat adviezen voor aanpassingen die je kunt maken in je levensstijl, voeding en slaappatroon. Hiermee geven we je lichaam de juiste gereedschappen om de onderliggende disbalans te kunnen herstellen. Ook een progesterontekort is hiermee doorgaans aan te pakken.

Meer weten?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Links:
• Meer over progesterontekort: Klachten door progesteron tekort of sterke schommelingen
• Hormonale disbalans: Hormonale klachten: meer dan alleen menstruatie of overgang
• Persoonlijk plan: Onze werkwijze bij DNA Care



Bent u geïnteresseerd geraakt?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Maak een afspraak Stel een vraag